Extra politieactie tijdens donkere dagen

Extra politieactie tijdens donkere dagen

Nederland - Uit politiecijfers blijkt dat tussen oktober en april zo’n 50% meer woninginbraken en overvallen worden gepleegd. Deze misdrijven hebben een grote impact op mensen. Daarom start de politie het project ‘Donkere Dagen Offensief’.

Het Donkere Dagen Offensief is erop gericht omwoninginbraken, overvallen op bedrijven enwoningen en ook straatroven  te voorkomen. Tussen oktober en april onderneemt de politie meer actie daarop. Onder andere surveilleert zij dan vaker in de buurt, organiseert acties om deze misdrijven te voorkomen en houdt gesprekken met geregistreerde veelplegers. Ook gaat het erom u als inwoner alert te maken op verdachte situaties.

Actief samenwerken

Korpschef Gerard Bouman: ‘In de afgelopen jaren zien wij dat bijvoorbeeld woninginbraken en overvallen toenemen, zodra de dagen korter worden en het aantal ‘donkere’ uren toeneemt. Zulke criminaliteit heeft veel impact op slachtoffers. Als politie pakken wij hierin onze rol, zoals de maatschappij van ons verwacht en mag verwachten. Maar de politie kan het natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij steeds actiever samen met onder meer burgers en bedrijfsleven en stimuleren wij initiatieven zoals Burgernet. Burgers kunnen en willen zelf immers daadwerkelijk betrokken zijn bij de veiligheid en leefbaarheid van hun woon- en werkomgeving. Prima, want dit is ieders verantwoordelijkheid. Met de politie als betrouwbare partner, want paraat staan voor veiligheid is ons vak. Waakzaam en dienstbaar. Voor, met en te midden van de samenleving.’

Buurtpreventie

Dat het belangrijk is dat inwoners de politie meehelpen, blijkt uit acties die in het Brabantse Roosendaal worden gehouden. Daar zijn, in samenwerking met de gemeente, twintig buurtpreventieteams gevormd, bestaande uit in totaal zo’n driehonderd inwoners. Deze teams surveilleren in de wijk en op advies van de politie vooral op plekken waar veel wordt ingebroken. Een wijkagent in Roosendaal is een van de initiatiefnemers. Hij vertelt: ‘Sinds we daar surveilleren, neemt het aantal inbraken sterk af. De komende tijd gaan we mensen, die regelmatig door de wijken lopen, mobiliseren en alert maken, zoals postbodes en hondenbezitters. En het mooie is…doordat zoveel bewoners betrokken zijn, gaan ze minder op elkaar letten en meer op elkaar passen.’

Help ook mee!

112Ook u kunt helpen uw buurt veilig te maken en te houden. Omdat u uw omgeving en de bewoners kent, herkent u verdachte situaties sneller. Ziet u iets verdachts, bel dan altijd 112. Noteer kenteken en signalement en geef deze door aan de politie. 
Ook elders in het land worden regionale acties gehouden, vaak in samenwerking met gemeente, woningbouwverenigingen en andere partners. Vraag uw wijkagent welke initiatieven er in uw buurt zijn.

  • Hits: 432
Facebook-Icon

Huurdersvereniging IJsselmonde
p/a Groene tuin 105
3078 KB Rotterdam

tel. 0104828976

 

U kunt ook contact met ons
opnemen via het
contactformulier
op deze site
of via ons mailadres:
info@ijsselmondehij.nl

Bank:
NL16 INGB 0003407924
KvK: 40342345
Facebook-Icon